Énekkar 2019

NKAA Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium Énekkara a 2018/2019-es tanévben elnyert az NKA énekkaroknak szóló pályázatából 900 000 Ft értékű támogatást. A kórusnak minden évben több fellépése van, melyek az iskolán belül, illetve iskolán kívül kerülnek megrendezésre.
Szereplésinek és a kórusvezetőnk kapcsolatai által emelkedett ki határainkon átnyúló két partnerségünk. Bár elválaszt egy határ, de büszke magyar-magyar testvérkapcsolatot ápolunk a Kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola kórusával. Lassan 6 éves a kapcsolatunk és kórusaink évente váltakozva Kassán, illetve Kaposváron találkoznak. Ilyenkor közös szerepléseken, kulturális programokon veszünk részt. Fontosnak tartjuk történelmi emlékhelyeink meglátogatását is, így járhattunk többek között Kassa, Szepesség, Krasznahorka, Lőcse, Késmárk emlékhelyein. Az idei tanévben ismét meghívást kaptunk a március végi ünnepi koncertre, melyet a Márai Gimnázium kórusai fontos évfordulókhoz érve szerveztek, így mi is izgalommal készülünk.

Pályázatunkat abból a célból adtuk be, hogy a Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium kórusa a Kassai Márai Sándor Magyar Tanítási Nyelvű Gimnázium és Alapiskola meghívására 2019. március 28-31-e között eljuthasson Szlovákiába, illetve csapatépítés, közös élményszerzés és intenzív gyakorlás érdekében kórustábort tudjunk szervezni.

A 2018-2019-ben a pályázat segítségével megvalósított programjaink és szerepléseink a következők voltak:
2018. december 17. Iskolai Karácsony-est, melyen iskolánk kórusán kívül sok szereplő vett részt egyéni produkciókkal is- ők többnyire az énekkar tagjai.
2019. március 26. Tavaszköszöntő Táncsics-est- iskolánk hagyományos művészeti estje, ahol a különböző művészeti ágakban jeleskedő diákjaink mutatkoztak be. Énekkarunknak ez a fellépés főpróbát jelentett a kassai koncertre.
2019. március 28-31. Kassa – Koncert március 30.
2019. április 16. Éneklő Ifjúság Minősítő Hangverseny- Kaposvár
2019. április 25. Táncsics-nap- az énekkar népdalos szólistái és néptáncosai tették ünnepélyesebé az estet.
2019. május 4. Ballagás- az énekkar hangszeres szólistái szerepeltek.
2019. június 11-12. Balatonlelle - Kórustábor
A 2018-2019-es tanévben 60-68 fő között mozgott az énekkar létszáma.
Kassára 44 diákot a kórustáborba 43 diákot tudtunk elvinni.

Jelentkezünk szinte minden évben az Éneklő Ifjúság Minősítő Hangversenyre. Ez mindig a tanévben végzett munkánk csúcspontja, ahol minősítik a produkciónkat. Itt kevesebb kórussal versenyzünk helyben, viszont az országos összehasonlításban sokakkal hasonlítanak össze bennünket.
Az idei tanévben a vegyeskar mellett nőikari művekkel is készültünk, mivel sajnos egyre nehezebb a fiúkat bevonni az énekkari munkába. Arra törekszem, hogy különböző korszakokban keletkezett műveket énekeljünk a népzenétől a klasszikus kórusműveken át a könnyűzenéig.
Szívesen próbálkozunk a hangszerkíséretes művekkel, mivel a kórus több tagja játszik hangszeren és kreatívan szerkesztenek kíséreteket.
A pályázatunkból lehetőség nyílott, hogy az állandó zongorakísérőnknek is tudjuk honorálni munkáját, aki 10 éve kísér minket, ha szükséges.
Műsorunk a tanévben:

Karácsony estéjén – karácsonyi népdalcsokor hangszerkísérettel.
Leonard Chohen: Halleluja
John Rutter: Look at the world
Agnes Obel: Riverside
Törökkoppányi népdalcsokor
Bartók Béla: Ne menj el
Bárdos Lajos: Tiszai dallamok
Daróczi-Bárdos Tamás: Üszküdárá
Intrada acapella
Ősi Ír Áldás
Siyahamba
Kocsár Miklós: Salve Regina

Heti egyszer próbálunk 90 percben, amire sajnos nem tud minden diák minden alkalommal eljönni egyéb elfoglaltságuk miatt, illetve többeknek a próbák vége előtt rendszeresen el kell menniük a kedvezőtlen közlekedés miatt.

Az idei tanévben elért eredményeink:

Éneklő Ifjúság: ARANY minősítés

A pályázatban elnyert pénz nagy részét a kassai útra és a balatonlellei kórustáborra költöttük.
A kassai útiköltségnek kb. 2/3 részét ebből fizettük, illetve azon diákok és kísérők szállását, akiket nem tudtak családoknál elhelyezni.
A kórustábor szállásdíját Balatonlellén – is pályázat segítségével fizettük.
A zongorakísérőnk – aki kb. 10 éve kísér minket, őt is tudtuk honorálni.
Kottatartókra is szükségünk volt, ebből a pénzből tudtuk pótolni a mappákat.
Ütőhangszereket vásároltunk, melyekkel színesebbé tudjuk tenni műsorunkat és ezeknek a hangszereknek a használatához nem kell sok éves zeneiskolai tanulmány, hogy a diákok használni tudják őket. Ezzel hozzájárulunk zenei készségeik további fejlesztéséhez.

Mellékelném diákjaim beszámolóját a kórusban megélt élményeikről:

Nehéz szívvel, könnyek között, mégis boldogan írom most ezt a kis összefoglalót a kórusban eltöltött négy évemről.
Már nyolcadik osztályos koromban tudtam, hogy itt is szeretnék énekkaros lenni, így hát kicsit félve kilencedikben el is mentem az első próbára. Ami itt fogadott teljesen megdöbbentett. Vidámság, összetartás és szeretet tükröződött az akkori kórustagok arcán, és látszott, hogy örülnek nekünk, kicsiknek. Egy-két ismerős arcot láttam csak, de ez nem okozott problémát, hiszen két szuper aranyos végzős egyből tárt karokkal fogadtak. Akkor elhatároztam, hogy én építeni fogom ezt a közösséget. Soha egy próbát sem hagytam volna ki, és mindig valami új művön, új ötleten járt a fejem. Az évek során sok diákot toboroztam a kórusba, (jól meg is szaporodtunk szerencsére) mert azt szerettem volna, hogy minél több ember tagja lehessen ennek a családnak. Mert ezt jelenti nekem a kórus. A hetem fénypontja volt, mikor a barátaimmal lehettem, önfeledten nevethettem és énekelhettem velük. Ahogy az idősebbektől láttam, én is próbáltam a kisebbeket bevonni, és segíteni nekik, amit utána százszorosan visszakaptam tőlük. Voltak olyan időszakaim, amikor az a heti egy próba tartotta bennem a lelket, és teljesen megérte a sok munka, és idő, amit a kórusba fektettem. A Helikonok, a kassai utak, a sok szereplés és a közös élmények örökre velem maradnak. Remélem utánunk is ilyen sokan fognak itt énekelni, és legalább annyira fogják szeretni, mint én! (H. L. 12.C)
Mindig jó érzés egy olyan közösség tagjának lenni, amely azonos célokért küzd. Felemelő tartozni valahová, ahol egy bizonyos összetartó pontnak hála a legkülönbözőbb emberek is meg tudják találni a közös hangot... a szó szoros, és átvitt értelmében is. Iskolánk énekkara egy rendkívül színes csapat, akiket összetart a zene szeretete, és a világ felé való nyitottság.
Március végén csodálatos lehetőségünk adódott: a kassai testvériskolánktól kaptunk meghívást egy felejthetetlen, 4 napos kirándulásra, és egy hatalmas Jubileumi koncerten való fellépésre.
Első napon, az utazást megszakítva első megállónk Gödöllőn volt, a történelmi múlttal rendelkező Grassalkovich-kastélyban. Gyönyörű volt, és az idegenvezető által elmesélt történetek még érdekesebbé tették. Útunkat tovább folytatva vártuk a találkozást a vendéglátóinkkal.
Este a kassai magyar tanítási nyelvű Márai tanárai, diákjai és családjaik egyaránt lelkesen fogadtak minket. A legtöbbünk helyi családoknál kapott szállást, mindannyian kíváncsian vártuk, vajon hová, kihez kerülünk. Ugyan 4 nap nem hosszú idő, mégis valamilyen szinten betekintést nyerhettünk a kassai magyarok életébe, szellemiségébe. Lenyűgöző, hogy mennyire büszkék a magyarságukra, milyen nyitottak mindenre és mindenkire, és mennyire összeköti őket a hasonló értékrendjük, felfogásuk.
Ottlétünk alatt izgalmas kirándulásokon vehettünk részt. Késmárkon két evangélikus templomot fedeztünk fel. Az egyik érdekessége, hogy fából készült és gyönyörűen szólt az énekünk a jó akusztikájú templombelsőben. Thököly Imre sírjánál a Himnusz éneklésével tisztelegtünk történelmünk kiemelkedő alakja előtt. Szepesszombaton a Szent György-templomba tértünk be. Ennek a városnak, Poprád elővárosának érdekességét, Mátyás királyunk szálló helyének tábláját és a városka központjában található 1848-as emlékművet csodáltuk meg. A Szózat eléneklése mellett az emlékoszlopon megmaradt magyar feliratokkal emlékeztünk őseinkre. Ezután Lőcsére utaztunk, ahol a Szent Jakab-templomot láthattuk, valamint akadt egy kis szabadidőnk átérezni a város hangulatát. Beszélgettünk Jókai és Mikszáth irodalmi alkotásairól, amelyek a városhoz kapcsolódnak. Nagyon tartalmas programok voltak, különleges élményekkel gazdagodtunk. Ugyan csak a buszból, de még a Tátra havas csúcsait és Szepes gyönyörűen megmaradt várát is láthattuk.
A harmadik napunk személy szerint a kedvencem. Délelőtt, Kassa nevezetességeit derítettük fel. Ebéd után megkezdődött a jubileumi fellépésre való próba. A koncert helyszíne a Művészetek Háza volt, ami egy bámulatos hely: valamikor zsinagóga volt.
A koncertről tudni kell, hogy háromszorosan jelentős esemény volt. A kassai iskola Csengettyű kórusának 50., Leánykarának 30., míg Vegyes Karának 5. évfordulója került megünneplésre. A műsor csaknem 3,5 órás volt, de a legkevésbé sem unatkoztunk: számtalan csodálatos kórusművet hallhattunk, nemegyszer megfagyott a levegő a teremben. A kicsiktől a felnőttekig minden korosztály megmutatta magát a színpadon. A beszédeket hallva és a boldogan csillogó szemeket látva igazán megható pillanatokat élhettünk meg. A mi műsorunk is sikert aratott,. Magyar népdalfeldolgozásokat énekeltünk, Bartók Béla, Bárdos Lajos és Daróczi Bárdos Tamás szerzőktől.
Ha mindez még nem lenne elég, utolsó napon, hazafelé, Budapesten is tettünk egy kitérőt. A Nemzeti Színház épületét és parkját a MÜPA épületével együtt kívülről néztük meg a Várkert Bazárba, kertjébe és a várba pedig felsétáltunk a gyönyörű napsütésben.
Nagyon köszönjük a Márai Gimnázium családjainak és diákjainak a befogadást házukba, tanárainak az idegenvezetést, Kekenák Szilvia és Ferencei Andrea kórusvezetőknek pedig a meghívást és a közös koncertet. (F.F.11.C)

Beszámolót készítette: Sárközy Andrea kórusvezető

Énekkar 2019

A kassai magyar gyermek- és ifjúsági kórusok jubileumi hangversenye megtekinthető a lenti linkek-en.

https://www.youtube.com/watch?v=9C_l8PFc9iI
https://www.youtube.com/watch?v=EM1LDWxr67g