Kaposvári Táncsics Mihály Gimnázium

A 2019/2020. tanévi OKTV-verseny

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint az Oktatási Hivatal által közösen meghirdetett Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen ahogyan az elmúlt években, iskolánk tanulói is részt vettek.

FIRST Lego League verseny döntője Budapest

lego bp 01

Az egész történet ott kezdődik, amikor Biczóné tanárnőt megkereste az egyik régi osztálytársa, hogy szponzorálná az iskolát. Nem tudom miért, de a Lego-EV3 robotokra esett a választás.
Ezekről a robotokról azt kell tudni, hogy van egy „agyuk”, ami leginkább egy régi téglatesthez hasonlítható. Ehhez az alkatrészhez lehet különféle Lego építőanyagokat, különleges szenzorokat és motorokat építeni. És így lehet ezzel trükközni. b405090d2beb8cb1c9a52f3e08a71e9b

A verseny témája az űr volt, ez nem csak a pálya mintája és feladatai miatt volt fontos. A verseny nem csak arról szólt (sajnos), hogy ki csinál meg minél több feladatot jól. A verseny 4 fő részből állt (robot design, csapatmunka, versenyzés a pályán, egy prezentáció bemutatása), ezekre részletesebben is kitérek majd.
A versenyt több régióban is megrendezték, mi technikai okok miatt Budapestre sodródtunk. Ennek több hátulütője is volt, az ellenfeleink 20-szor több alkatrésszel jöttek, de még ha csak Budapestről jöttek volna…
Volt egy csapat, aki Bulgáriából jött (nyilván ők jutottak tovább, nem mi). Ennek az volt az oka, hogy EZT A FORDULÓT RENDEZTÉK MEG LEGKÉSŐBB. Mindezt egy röpke 9 órás útért cserébe.
A design résznél „enyhén” leértékelték a robotunkat ☹. De mondtak dolgokat, amitől jobb lehet, nyilván ekkora már annyit értek ezek, mint halottnak a csók.
A csapatmunka feladat abból áll, hogy kapunk x*y alapanyagot és akkor azzal kell valamit kezdeni. Nekünk egy pillecukrot kellett minél magasabbra építenünk, nyilván nekünk a végére minden összedőlt így 0 pont lett volna. Viszont azt mondták, hogy nagyon jó volt a csapatmunkánk, ezért mégiscsak kaptunk egy csomópontot.
A versenyzés az volt, amikor a robotot az előre megírt programmal kellet futtatni 2,5 perc alatt. A pályának különféle lehetetlen elemei voltak, amiket mi nyilván kihagytunk. A poén az volt az egészben, hogy fel lehetett iratkozni teszt körökre, de sajnos nem a versenypályára, és hát nyilván minden pálya máshogy mozgott (félreértés ne essék, a feladatok ugyanazok voltak). A versenypályákon 3x mentünk. Hála az égnek, a 2. futamra megcsináltunk mindent, amivel készültünk, így nyugodt szívvel indultunk neki a harmadiknak. Ebben a részben lettünk másodikak a 21 csapatból, akik jobbnál jobb robotokkal jöttek.
Egy kutatási témáról kellett előadni egy prezentációt több rangos ember előtt, pl.: Farkas Bertalan (1. magyar az űrben), Európai Űrügynökség képviselője… Ez viszonylag jól sikerült, F. Bertalan nagyon szimpatikus és kedves volt. 542da8126f94703d1325e0b972dd1682Én nagyon élveztem a versenyt, jó volt látni, hogy amiket számokkal írunk, hogy testesíti meg egy robot. Hogy lehet leküzdeni rengeteg akadályt sok gondolkodással vagy egy jó ötlettel.

Szerző: Hernesz Bence (10.D)

Somssich-Táncsics Baráti Kör

A Somssich-Táncsics Baráti Kör Egyesület felhívása megtekinthető itt.

Fenntartó

Kaposvári Tankerületi Központ

7400 Kaposvár, Szántó utca 5.
Telefon: +36 (82) 795-225
E-mail: kaposvar@kk.gov.hu

Kapcsolat

7400 Kaposvár, Bajcsy-Zsilinszky u. 17
Telefon: +36(82)512128
OM azonosító: 034141;   
e-mail: iskola@tancsics.hu
További adatok

Intézményvezetői Pályázat

A pályázat megtekinthető a Dokumentumtár/Intézményvezetői Pályázat menüpont alatt, valamint a http://kk.gov.hu/intezmenyvezetoi-palyazatok-2020- oldalon.